Augustijnenkerk Eindhoven

De Augustijnenkerk, ook Heilig-Hartkerk of Paterskerk genoemd, is aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd voor de augustijner paters van het naastgelegen Klooster Mariënhage. Het is een driebeukige kruiskerk in neogotische stijl, gemetseld in bruinrode baksteen, met siermetselwerk en horizontale banden van gele steen. De toren is zeshoekig en 66 meter hoog. In de kerk bevinden zich diverse kapellen en biechtstoelen. Opvallend aan de kerk is het Heilig Hartbeeld op de torenspits, van de hand van de Roermondse beeldhouwer Jean Geelen. Het is een beeld van Jezus die zijn armen uitnodigend openhoudt. Het is gemaakt van hout en koper, vier meter hoog, met een gewicht van 800 kilo. In de volksmond heet het beeld, dat vroeger verguld was, Jezus Waaghals. De gebrandschilderde ramen in de transeptgevels zijn van Daan Wildschut en Charles Eyck. De inrichting is neogotisch en komt deels van Jan Custers. (bron: Wikipedia)

Adres Augustijnenkerk: Tramstraat 37, EINDHOVEN, http://www.augustijnenkerk-eindhoven.nl/

Reacties

 1. Een geweldig fijne kerk waar je altijd kon komen voor een gebed en contact met onze lieve Heer, Met de paters Augustijnen als verbindende kracht en intermediair. Hun kracht en overtuiging bleek uit hun goede verhalen en doordringende maar telkens ook ook interessante uitleg.
  Vaak kwam ik tijdens de ochtendmis toen ik nog stagiaire was en trof ook kantonrechter Nieskens daar vaak. Een moment concrete verbinding met onze schepper die altijd met ons is en heerst tot in de eeuwen der eeuwen.

  De kerk werd langzaam ingebouwd door de nietszeggende glazen gebouwen.
  OLH is er nog steeds .. het gebouw is er ook .. alleen de mensen blijken de weg kwijt te zijn.!

  vr.groet
  Herman Mulders

  • Diana Nieuwold zegt:

   Beste Herman,

   Dank voor deze mooie herinnering aan deze kerk. Fijn dat je dat hier ook wilt delen.

   Met hartelijke groet,
   Diana Nieuwold

Laat wat van je horen

*