Fotografietips

1. Vraag vooraf toestemming. Voor privédoeleinden (dus niet commercieel) mag je in de meeste kerken fotograferen. Wel is het goed om dit vooraf te checken. Dan weet je ook of de kerk open is voor bezichtiging. In de winterperiode zijn er veel minder kerken open dan in de zomerperiode. En bovendien minder vaak per week. Kijk hiervoor op de website van de betreffende kerk of bel hen op. Vraag ook of er bijzondere activiteiten in de kerk zijn, die je ‘in de weg’ kunnen staan, zoals bijvoorbeeld exposities of beurzen.

2. Neem een statief mee. In een kerk is het meestal vrij donker. Wil je toch scherpe foto’s zonder dat je veel ruis ziet? Gebruik dan een statief in combinatie met een lage(re) ISO-waarde. De sluitertijden zullen oplopen tot soms meerdere seconden, maar dat is niet erg. Je camera staat stil en stevig. Let wel op dat als je een interne lensstabilisator in je lens hebt, je deze uit zet zodra je camera op een statief staat! Het blijft anders bewegen om trillingen op te vangen, terwijl je camera stilstaat op het statief. Dan krijg je juist tegengesteld effect aan waarvoor hij bedoeld is. Als je geen statief hebt, gebruik dan een stevige ondergrond om je camera op te zetten, bijvoorbeeld de grond of een kerkbank. Of houdt het in de hand en leun met je arm stevig tegen de muur.

Als je genoodzaakt bent om uit de hand te fotograferen, hou dan rekening met een sluitertijd die ongeveer gelijk is aan de brandpuntsafstand van je objectief. Vuistregel is: als je bijvoorbeeld fotografeert met een 50mm-objectief, dan kun je uit de hand fotograferen tot een sluitertijd 1/50 seconde. Als je een cropsensor in je camera hebt, moet je deze nog vermenigvuldigen met de cropfactor. Bijvoorbeeld met een cropfactor van 1,6 bij gebruik van een 50mm-objectief kun je tot 1/80 seconde uit de hand fotograferen (1,6 * 50mm = 80).

3. Gebruik een afstandsbediening of de timer. Het indrukken van de sluiterknop veroorzaakt trillingen in je camera die de scherpte van de foto beïnvloeden. Bij gebruik van een afstandsbediening of timer heb je hier geen last van.

4. Zorg voor genoeg scherpte/diepte in je foto. Als je overzichtsfoto’s wilt maken van een kerk, heb je genoeg scherpte/diepte nodig. Zet hiervoor je diafragma op F8 of F11. Een te hoog diafragmagetal (kleine lensopening!) kan juist zorgen voor onscherpte door ‘restlicht’ dat om de lamellen  heengaat (diffractie). Er zijn apps beschikbaar voor het berekenen van het scherpte/dieptegebied, zodat je weet wat in jouw foto scherp is en wat niet. (Gebruik bijvoorbeeld deze tabel: http://www.dofmaster.com/doftable.html) Hou er hierbij rekening mee dat ongeveer 1/3e van het scherptegebied voor het onderwerp ligt waar je op scherp stelt en 2/3e erachter.

5. Deal met hoge contrasten. In een kerk heb je vaak te maken met hoge contrastverschillen. Met het menselijk oog, zijn deze goed waar te nemen, maar een camera kan er maar beperkt mee omgaan. Het zogenaamde dynamisch bereik van een menselijk oog is veel groter, dan dat van een camera. Zeker bij licht weer (in de zomer of een lage zon in de winter) kan er veel contrastverschil ontstaan. Het ontsteken van de lampen in de kerk kan iets helpen, maar dit geeft soms ook ongewenste effecten. Zorg ervoor dat je opnames maakt in verschillende belichtingen, die je later op de computer met software bij elkaar kunt voegen. Dit noemen we de HDR-techniek, hiermee vergroot je het dynamisch bereik, zodat dit dichterbij komt met wat we met het menselijk oog kunnen zien. Er is veel over te vinden op internet. Maar zoals voor alle bewerkingen op je computer geldt: overdrijven maakt het onnatuurlijk. En het is ook niet altijd nodig!

6. Hou je lijnen recht. Voor overzichtsfoto’s in een kerk heb je een groothoekobjectief nodig. Let er hierbij op, dat deze vaak vertekening geeft, waardoor rechte lijnen (bijvoorbeeld) kolommen of muren op de foto naar elkaar toe komen te staan. Hoe groter de groothoek hoe meer kans daarop. Probeer verschillende standpunten uit om deze vertekening zoveel mogelijk te voorkomen. Achteraf verbeteren op je computer kan ook, maar beperkt. Voorkomen is beter. Tenzij je natuurlijk die gebogen lijnen juist mooi vindt.

7. Volg een Workshop Kerkfotografie voor Dummies. Voor meer info daarover, klik hier

Laat hier je vraag of reactie achter!
web_MG_9556_8561_bewerkt-1

8 gedachten over “Fotografietips”

 1. Hallo Diana,

  ik ben het HELEMAAL EENS met jouw fotografietips. Voor mij natuurlijk al langer bekend maar kan er niets aan toe voegen. Mooi te lezen.

  Harry Mulder, Diepenveen

 2. Hoe doe je de witbalans? Automatisch heeft voordelen, maar omdat in een kerk vaak gemengd licht is, worden je foto’s heel verschillend. Ik zou handmatig witbalans kiezen, ja?

  1. Ja, terechte vraag! De camera maakt er soms een potje van als het licht gemengd is. Ik kijk meestal wel eerst even hoe een foto uitpakt met de automatische witbalans. Maar als het echt een hele groene, blauwe, gele of oranje foto wordt, dan stel ik het handmatig in met een grijskaart. Voor de zekerheid maak ik met mijn mobiele telefoon ook een foto, die geeft meestal vrij getrouw de werkelijke kleuren weer. Dat helpt om thuis eventueel nog bij te stellen in het fotobewerkingsprogramma. Maar dat kan soms nog een hele uitdaging zijn, vanwege de verschillende lichtbronnen in één foto!

 3. Hallo Harry, begrijp ik uit bijgaande dat u een ‘echte” kerkfotografie liefhebber bent? Ikzelf schaar mij sinds 2008 graag onder die noemer, en ik vind weinig gelijkgestemden!

 4. Beste,
  Kerkfotografie, een onderwerp die mij zéér intereseerd.
  ben dan ook al een tijdje aan het zoeken naar geschikte aparatuur
  vooral snelle prime lenzen ,maar de vraag is een beetje welke brandpuntafstand is het meest bruikbare 14,16,18,20,24 mm ?
  Met dank !

  1. Beste Filip,

   Zelf werk ik met zoomlenzen (24-70 en 70-200, beide F2.8) en een prime standaardlens van 50mm, F1.8. Primelenzen zijn scherper, al mogen we ook niet klagen over de kwaliteit van de hedendaagse zoomlenzen. In een kleine kerk is een grotere groothoek soms wenselijk, maar je krijgt dan ook wel snel vertekening door kromme lijnen. Ik red me dan ook nog steeds met 24mm als groothoeklens.

   Hopelijk helpt dit je verder?

   Te zijner tijd wil ik ook wel in België workshops gaan geven, maar daarvoor heb ik eerst nog wat contacten nodig. Bijvoorbeeld om een geschikte kerk te vinden waar het gehouden kan worden. Houd Facebook in de gaten!

   Met hartelijke groet,
   Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *