Grote Kerk Dordrecht

De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk is een kruisbasiliek in Brabants-gotische stijl met een onvoltooide toren en de op een na oudste kerk van de stad. In 1572 kwam de kerk in handen van de protestanten. De Grote Kerk heeft een voorganger in romaanse stijl gehad waarvan de fundamenten bij opgravingswerkzaamheden onder het huidige gebouw zijn gevonden. Het oudste deel van de tegenwoordige kerk is het Mariakoor, een kapel ten noorden van het hoogkoor die vanaf 1285 werd opgetrokken. Misschien was de verheffing tot kapittelkerk in 1367 aanleiding tot grootscheepse nieuwbouw. De kerk werd in 1457 ernstig beschadigd door een grote stadsbrand, maar vier jaar later was de schade hersteld. Rond 1470 had de kerk haar huidige vorm. De Vlaamse bouwmeester Everaert Spoorwater heeft een belangrijk aandeel gehad in de bouw. (Bron: Wikipedia)

 

Adres Grote Kerk:  Lange Geldersekade 2, 3311  CJ Dordrecht, http://www.grotekerk-dordrecht.nl/home/language:nl

2 gedachten over “Grote Kerk Dordrecht”

  1. Geacht kerkbestuur. Ben op zoek naar een foto van een gewelfschotel. In 1996 heb ik inopdracht van restauratie aannemer Huurman in Delft, 22 gewelf schotels voor de onze lieve vrouwekerk gedraaid.
    Ton Ruigrok meubel restaurateur , Vlissingen

    1. Beste Ton, deze vraag kunt u beter rechtstreeks aan de kerk zelf vragen. De website staat vermeld op de pagina. Veel succes! Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *