Heilige Maria Magdalena Geffen

Het huidige schip bevat onderdelen uit de 16e eeuw. In 1648 kwam de kerk in handen van de protestanten. Dit duurde tot 1801, toen de katholieken in de Franse tijd de kerk weer toegewezen kregen. Enkele uitbreidingen volgden, waaronder een priesterkoor door de architect Caspar Franssen in 1893. De kerk is gebouwd in gotische stijl. Het aangebouwde schip heeft basilicale kenmerken. De zijgevels en het priesterkoor zijn voorzien van glas-in-loodramen, gemaakt door Pierre van Rossum. (Bron: Wikipedia)

Adres Heilige Maria Magdalena: Kerkstraat 10, 5386 AC  GEFFEN, http://www.parochiegeffen.nl/

Reacties

 1. J. van de Ven zegt:

  Ik bezit een antieke kerkbank die zeer waarschijnlijk afkomstig is uit de Maria Magdalenakerk in Geffen. Ik heb deze kerkbank van mijn oma geërfd in de 80/90-er jaren. Mijn oma woonde in de 70-er jaren in een oude boerderij van Toon van Geffen (Rooie Toon), in het buitengebied van Geffen. Wat toen werd opgeslokt door gemeente Oss voor de bouw van de wijk Ruwaard. De kerk moest (blijkbaar) een moderner beleving van de eredienst krijgen, en de oude (spartaanse) kerkbanken werden vervangen door ‘moderne’ comfortabelere banken/stoelen. De antieke kerkbanken die uit de kerk kwamen werden (deels?) tijdelijk opgeslagen in de stal van die boerderij. Om vervolgens hun weg te vinden bij de verschillende geïnteresseerde gelovigen. Mijn oma, Marie van Herpen-Beerens, heeft een korte kerkbank van 2,5 meter, met aan twee zijden fraai houtsnijwerk, gehouden. Ze is verhuisd naar de Stationsstraat in Oss, en de kerkbank heeft daar vele jaren in de woonkamer tegen de muur aan gestaan. Toen zij naar een bejaardentehuis ging heb ik de bank in mijn bezit gekregen.
  Kunt u mij iets vertellen over deze kerkbank? Komt ze inderdaad uit de Magdalenakerk in Geffen? En hoe oud is deze bank? Ik kan u foto’s van deze kerkbank toesturen. Heeft u hiervoor een email adres beschikbaar?

  • Diana Nieuwold zegt:

   Beste heer/mevrouw van de Ven,

   Deze vraag betreft specialistische kennis en de beschikking over databases met vergelijkingsmateriaal. Beide heb ik niet zelf. Ik denk dat uw vraag beter beantwoord zou kunnen worden door bijvoorbeeld het Catharijneconvent? Daar beschikt men over een digitaal archief met foto’s van kerkinterieurs in heel Nederland.

   Veel succes!
   Met hartelijke groet,
   Diana

Laat wat van je horen

*