Heilige Mariakerk Enschede

Het bestuur van de St. Jozefparochie neemt door de aanhoudende groei van de textielindustrie en de daarmee samenhangende behoefte aan arbeiders het initiatief tot de bouw van een derde parochiekerk te Enschede. Na aankoop van de grond werd aan architect Jan Stuyt opdracht gegeven een ontwerp te maken. De kerk kwam te staan aan de Deurningerstraat, een noordelijke uitvalsweg van Enschede, vlakbij de latere Grolschfabriek, en aan de rand van de wijk Roombeek die toen deels in aanbouw was. In 1927 kon de kerk in gebruik worden genomen. Het kerkgebouw is een driebeukige kruisbasiliek. Het ontwerp grijpt terug op de vroegchristelijke en vroegromaanse kerkbouw in Italië, hetgeen kenmerkend is voor veel kerken uit de latere periode van Stuyts oeuvre. In de eindgevels (koor, dwarsschip en voorgevel) bevinden zich roosvensters. Inwendig bevindt er zich een flauw hellend, houten cassettenplafond over de hoofdbeuken. De wanden van het schip zijn gedecoreerd met patronen van siermetselwerk. Van de inventaris komen het hoofdaltaar en vermoedelijk ook de communiebank uit het atelier van J.E. Brom in Utrecht en deze dateren uit de bouwtijd. (Bron: Reliwiki)

 

Adres Mariakerk: Deurningerstraat 214, 7522 CL  ENSCHEDE

 

Reacties

 1. geachte leidinggevende van de Maria kerk.

  binnenkort is het kerstnacht. en meestal is er dan een kerkdienst,
  s.avonds voor de kerstnacht.
  Weet U hoe laat deze dienst begint?
  Wachtend op U reactie, groet ik U.
  Tanja de Kunder

  • Diana Nieuwold zegt:

   Beste mevrouw de Kunder, deze vraag kunt u het best rechtstreeks aan de kerk stellen. Er is een linkje van de kerk op de pagina opgenomen. Daar vindt u ongetwijfeld de informatie die u zoekt!

   Veel succes en hartelijk dank voor uw bezoek aan Kerkfotografie!

 2. Ook deze kerk is inmiddels aan de eredienst onttrokken; met ingang van 3 januari 2016 is de H. Mariakerk gesloten helaas. Fijn dat de foto’s er nog zijn!

Laat wat van je horen

*