Heilige Martinus Kloosterzande

In 1692 werd een katholieke schuurkerk gebouwd in Groenendijk. Deze was gewijd aan de heilige Martinus. De schuurkerk brandde af in 1751, waarna een stenen kerkgebouw werd opgericht. Dit werd in 1805, in een tijd van godsdienstvrijheid, uitgebreid en van een toren voorzien. In 1870 werd een nieuwe neogotische kerk gebouwd, omdat de eerdere kerk te klein was geworden. De architect ervan was P.J. Soffers. Dit is een basiliek met fronttoren die uitgevoerd is in rode baksteen die in een naburige steenbakkerij werd vervaardigd. De toren telt vier geledingen waarvan de bovenste achtkantig is en de onderste drie vierkant zijn. Geleidelijk aan is Groenendijk vastgebouwd aan de kern van Kloosterzande. (Bron: Wikipedia)

Adres Heilige Martinus: Groenendijk 40, KLOOSTERZANDE, http://www.rk-kerk-ozvl.nl/

 

4 gedachten over “Heilige Martinus Kloosterzande”

  1. Mooi hoor…

    Graag aanpassen in eerste zin twee keer “werd” en de “er” verwijderen in de 3e regel. De volgender “er” vervangen door “toen bestond” en het woord “voorganger” vervangen door “eerdere kerk” (eerste klinkt wat dubbelzinnig).

  2. zover ik me kan herinneren hingt er achter het altaar aan de wand in het midden een groot kruisbeeld met Jozef en Maria aan beide zijde, maar dat kan ik hier nergens terugzien en dan praat ik over meer dan 40 jaar geleden.Verder ziet de kerk er prachtig uit, ook de kruisweg is nog in tact en de andere mooie beelden.

    1. Beste EGT Pieters, Fijn dat de herinnering en beeld (deels) overeenkomen! Ook dat is een doel van deze website, herinnering levend houden. Ik heb natuurlijk gefotografeerd hoe ik het heb aangetroffen, dus er is in de loop van de jaren eea veranderd in de kerk.

      Dank voor uw reactie! Met hartelijke groet, Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *