Petrus en Pauluskerk Loppersum

De eerste kerk op de wierde van Loppersum werd verwoest door brand. In 1217 werd een eenbeukige romaanse kerk gebouwd met een recht gesloten koor. Van deze kerk zijn slechts enkele bouwfragmenten bewaard gebleven. In de tweede helft van de dertiende eeuw werd het schip van de kerk verhoogd en werd het bestaande koor vervangen door een dwarsschip met een nieuw koor. Van deze bouwfase van de kerk zijn alleen de beide dwarsarmen met romanagotische meloenvormige koepelgewelven overgebleven. In de tweede helft van de veertiende eeuw is de forse zadeldaktoren bij de kerk gebouwd. De muren hiervan zijn onderaan bijna drie meter dik. Het huidige laat-gotische koor werd gebouwd in de periode 1480-93. In de tweede helft van de zestiende eeuw werd tenslotte het schip verhoogd. (bron: Wikipedia)

 

Adres Petrus en Pauluskerk: Kerkpad 1, 9919 HG  LOPPERSUM, http://pknloppersummaarland.nl/

Reacties

 1. L.S.,
  Kunt u mij een mooie foto toezenden van de buitenkant van de petrus en paulus kerk van Loppersum? Deze wil ik graag in het programmaboekje van ons concert van 31 oktober in genoemde kerk publiceren met vermelding van uw website kerkfotografie.nl.
  Als tegenprestatie reserveer ik desgevraagd voor u een vrijkaart voor dit concert.
  Met vriendelijke groet, Harry Visser, penningmeester Filharmonie Noord

  • Beste Harry Visser,

   Van harte hoop ik dat het gelukt is met de foto’s. En ik ben natuurlijk benieuwd naar het programmaboekje. Op de kaarten kom ik nog terug. Dank in ieder geval!

   Met hartelijke groet,
   Diana

Laat wat van je horen

*