Sint-Willibrordusbasiliek Hulst

Omstreeks 1200 werd een eerste kleine romaanse kerkgebouw opgericht aan de voet van een motte. In de eerste helft van de 15e eeuw werd ze vervangen door een kerk in gotische stijl, om precies te zijn in de Brabantse gotiek. Vanaf 1462 werd de kerk herbouwd naar haar huidige vorm onder toezicht van bouwmeester Everaert Spoorwater. Toen tijdens de werken brand uitbrak, werden de toren en het schip geheel in de as gelegd, evenals het nieuw gebouwde koor. Vanwege het overlijden van Spoorwater werden de werken pas heropgestart op 3 mei 1481, ditmaal onder toezicht van de Antwerpse artchitect Herman de Waeghemaekere. De kerk werd opgeleverd in 1535 en is gebouwd als rooms-katholieke kerk, maar werd in de Tachtigjarige Oorlog door toedoen van Frederik Hendrik een Nederlandse Hervormde Kerk. Dat bleef zo tot de tijd van Napoleon, toen er een simultaankerk van werd gemaakt: het koor kregen de katholieken en het schip bleef beschikbaar voor de protestanten. Sinds 1929 is de kerk weer helemaal katholiek toen zij het schip kochten van de protestanten. Naar aanleiding hiervan heeft Paus Pius XI de kerk in 1935 tot basiliek verheven. (Bron: Wikipedia)

Adres: Steenstraat 22, 4561 AS  HULST, http://www.rk-kerk-ozvl.nl/

 

Reacties

 1. J.F.M. van der Zijden zegt:

  Geachte mw. Niewold.
  Met stijgende verbazing heb ik gekeken naar alle foto’s die u van de kerken in OZVL gemaakt heeft. De sfeer, de kleur, de sereniteit spat als het ware van de foto af. Het is een prachtig religieus document dat u gemaakt heeft. De techniek van het maken van verschillende foto’s met wisselende sluitertijden heeft prima gewerkt. Ik heb de foto’s van de basiliek in een lage resolutie kunnen kopiëren. Een prachtige herinnering en document. Vooral alle detailfoto’s vind ik buitengewoon sfeervol. Misschien vraag ik teveel. Ik probeer het toch. U heeft van de basiliek veel meer foto;s gemaakt. Is het mogelijk een serie detailfoto’s te ontvangen? Het zou mijn fotodocument van de basiliek completer maken.
  Met dank en hartelijke groet. Hans van der Zijden Beheer Basiliek Hulst

  • Diana Nieuwold zegt:

   Geachte heer van der Zijden, dank u wel voor dit mooie compliment! Ik doe mijn best om sfeer, sereniteit en devotie te pakken in mijn foto’s. Het is de manier waarop ik naar kerken kijk. Of beter gezegd: in kerken kijk. U vindt die aspecten er ook in terug en dat vind ik fijn!

   Ik zal kijken welke detailfoto’s ik nog heb en deze naar u mailen. Dat gaat lukken binnen nu en 10 dagen.

   Nogmaals dank voor uw reactie!

   Met hartelijke groet,
   Diana Nieuwold

Laat wat van je horen

*