Basiliek Sint Jan de Doper Oosterhout

De Basiliek van de heilige Johannes de Doper of Sint-Jansbasiliek is de voornaamste rooms-katholieke kerk van Oosterhout (Noord-Brabant). Uit opgravingen is bekend dat er in 1277 al een romaans driebeukig kerkje stond. Rond 1473 begon met de vervanging van dit kerkje door een kerk in gotische stijl. In 1493 was de kerk voltooid. Aan de toren werd gebouwd van 1519 tot 1552. Deze was geïnspireerd door de toren van de Grote Kerk van Breda maar is nooit voltooid. De kerk werd in 1881-1883 grondig gerestaureerd en verbouwd door architect P.J.H. Cuypers. Hierbij werden de stenen gewelven hersteld en de kerk verbreed met twee zijbeuken. Ook waren er ingrijpende restauraties in de jaren 1975 tot 1977 en in 2000. Ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van de parochie en de afronding van de verbouwing, werd de kerk in 1977 door paus Paulus VI tot verheven tot basilica minor. (Bron: Wikipedia)

Adres Sint Jan de Doper: Markt 17, 4901 EP  OOSTERHOUT, http://www.basiliekoosterhout.nl/

Reacties

  1. Hans van der Leun zegt:

    Beste Diane, zonet een item op de radio gehoord nav. de 500e kerk waar je gefotografeerd hebt. Op je site aangekomen herkende ik direct de foto die je in de Sint Jansbasiliek te Oosterhout maakte. Ik was daar vorige week zaterdag nog vanwege mijn passie om naar orgelmuziek te luisteren. Ik woon in Tilburg en ga nu dus eerst in Brabant rondkijken naar de prachtige foto’s.
    Fijn, dat je je hobby met zovelen wilt delen. Succes

    • Diana Nieuwold zegt:

      Beste Hans, dank voor deze mooie reactie! Ik hoop oprecht, dat delen in dit geval vermenigvuldigen is en dat mensen blij worden van mijn foto’s. Met hartelijke groet, Diana

Laat wat van je horen

*