1. Vraag vooraf toestemming. Voor privédoeleinden (dus niet commercieel) mag je in de meeste kerken fotograferen. Wel is het goed om dit vooraf te checken. Dan weet je ook of de kerk open is voor bezichtiging. In de winterperiode zijn er veel minder kerken open dan in de zomerperiode. En bovendien minder dagen per week. Kijk hiervoor op de website van de betreffende kerk of bel hen op. Vraag ook of er bijzondere activiteiten in de kerk zijn, die je ‘in de weg’ kunnen staan, zoals bijvoorbeeld exposities of beurzen.

2. Neem een statief mee. In een kerk is het meestal vrij donker. Wil je toch scherpe foto’s zonder dat je veel ruis ziet? Gebruik dan een statief in combinatie met een lage(re) ISO-waarde. De sluitertijden zullen oplopen tot soms meerdere seconden, maar dat is niet erg. Je camera staat stil en stevig. Let wel op dat als je een interne lensstabilisator in je lens hebt, je deze uit zet zodra je camera op een statief staat! Het blijft anders bewegen om trillingen op te vangen, terwijl je camera stilstaat op het statief. Dan krijg je juist tegengesteld effect aan waarvoor hij bedoeld is. Als je geen statief hebt, gebruik dan een stevige ondergrond om je camera op te zetten, bijvoorbeeld de grond of een kerkbank. Of houd het in de hand en leun met je arm stevig tegen de muur.

Als je genoodzaakt bent om uit de hand te fotograferen, hou dan rekening met een sluitertijd die ongeveer gelijk is aan de brandpuntsafstand van je objectief. Vuistregel is: als je bijvoorbeeld fotografeert met een 50mm-objectief, dan kun je uit de hand fotograferen tot een sluitertijd 1/50 seconde. Als je een cropsensor in je camera hebt, moet je deze nog vermenigvuldigen met de cropfactor. Bijvoorbeeld met een cropfactor van 1,6 bij gebruik van een 50mm-objectief kun je tot 1/80 seconde uit de hand fotograferen (1,6 * 50mm = 80).

3. Gebruik een afstandsbediening of de timer. Het indrukken van de sluiterknop veroorzaakt trillingen in je camera die de scherpte van de foto beïnvloeden. Bij gebruik van een afstandsbediening of timer heb je hier geen last van.

4. Zorg voor genoeg scherpte/diepte in je foto. Als je overzichtsfoto’s wilt maken van een kerk, heb je genoeg scherpte/diepte nodig. Zet hiervoor je diafragma op F8 of F11. Een te hoog diafragmagetal (kleine lensopening!) kan juist zorgen voor onscherpte door ‘restlicht’ dat om de lamellen  heengaat (diffractie). Er zijn apps beschikbaar voor het berekenen van het scherpte/dieptegebied, zodat je weet wat in jouw foto scherp is en wat niet. (Gebruik bijvoorbeeld deze tabel: http://www.dofmaster.com/doftable.html) Hou er hierbij rekening mee dat ongeveer 1/3e van het scherptegebied voor het onderwerp ligt waar je op scherp stelt en 2/3e erachter.

5. Deal met hoge contrasten. In een kerk heb je vaak te maken met hoge contrastverschillen. Met het menselijk oog, zijn deze goed waar te nemen, maar een camera kan er maar beperkt mee omgaan. Het zogenaamde dynamisch bereik van een menselijk oog is veel groter, dan dat van een camera. Zeker bij licht weer (in de zomer of een lage zon in de winter) kan er veel contrastverschil ontstaan. Het ontsteken van de lampen in de kerk kan iets helpen, maar dit geeft soms ook ongewenste effecten. Zorg ervoor dat je opnames maakt in verschillende belichtingen, die je later op de computer met software bij elkaar kunt voegen. Dit noemen we de HDR-techniek, hiermee vergroot je het dynamisch bereik, zodat dit dichterbij komt met wat we met het menselijk oog kunnen zien. Er is veel over te vinden op internet. Maar zoals voor alle bewerkingen op je computer geldt: overdrijven maakt het onnatuurlijk. En het is ook niet altijd nodig!

6. Hou je lijnen recht. Voor overzichtsfoto’s in een kerk heb je een groothoekobjectief nodig. Let er hierbij op, dat deze vaak vertekening geeft, waardoor rechte lijnen (bijvoorbeeld) kolommen of muren op de foto naar elkaar toe komen te staan. Hoe groter de groothoek hoe meer kans daarop. Probeer verschillende standpunten uit om deze vertekening zoveel mogelijk te voorkomen. Achteraf verbeteren op je computer kan ook, maar beperkt. Voorkomen is beter. Tenzij je natuurlijk die gebogen lijnen juist mooi vindt.

7. Volg een Workshop Kerkfotografie voor Dummies. Voor meer info daarover, klik hier

Laat hier je vraag of reactie achter!
web_MG_9556_8561_bewerkt-1

Leave a Comment