Sint Plechelmusbasiliek Oldenzaal

De oudste delen van het bestaande gebouw dateren uit het midden en de tweede helft van de 12e eeuw, maar de geschiedenis van de kerk gaat verder terug. Mogelijk heeft al in de 8e eeuw de rondtrekkende missionaris Plechelmus hier een eerste kerkgebouw gesticht, gewijd aan paus Silvester. Rond 1150 werd de kerk vervangen door een nieuw gebouw in romaanse stijl. Van deze kerk resteren middenschip, noordbeuk, noordertransept en een koortravee. De kerk werd gebouwd van Bentheimer zandsteen en vertoont duidelijk Westfaalse en ook Saksische invloeden met als karakteristiek element het zogeheten Saksische ciboriumgewelf. De dom van Königslutter te Königslutter bij Helmstedt – de grafkerk van keizer Lotharius III – vertoont een aantal opvallende overeenkomsten met de Oldenzaalse Plechelmusbasiliek; beide kerkgebouwen hebben een identieke plattegrond van de viering. In het interieur van de Plechelmus werd het alternerend stelsel toegepast, waarbij middenbeuk en zijbeuken van elkaar worden gescheiden door bogen die door afwisselend zuilen en pijlers worden gedragen. De drie beuken werden overwelfd met kruisgewelven. In 1950 werd aan de kerk bij besluit van Paus Pius XII de eretitel basiliek oftewel basilica minor verleend. De kerk vertoont ook eigenschappen van de gotische stijl. Vanaf 1891 werd de basiliek onder leiding van Jos Cuypers gerestaureerd. (bron: Wikipedia)

 

Adres Sint Plechelmusbasiliek: Sint Plechelmusplein 4, 7573 BX  OLDENZAAL, http://www.plechelmusbasiliek.nl/

Reacties

 1. M.A.M.van schoot zegt:

  Bij het bekijken van deze prachtige foto’s viel mij op dat :
  foto /dia nr. 5 van het zij-altaar gedraaid moet worden ,wil deze in overeenstemming zijn met de werkelijkheid.
  Op de foto zie je nl. nog net rechts het geopende deurtje, in werkelijkheid zit deurtje LINKS van het zij-altaar.
  Naar ik hoop ben ik U hiermee van dienst geweest,
  Vr.gr., M.van Schoot.

  • Diana Nieuwold zegt:

   Dag mijnheer of mevrouw van Schoot,

   Dank u wel voor uw reactie op mijn foto’s! Ik heb gekeken naar de foto die u aangeeft. Ik draai nooit foto’s om, dus was verrast over uw opmerking. De foto’s op de site geven dus een reëel beeld van het moment waarop ik de kerk fotografeer. Na enig onderzoek en ruggespraak kom ik op het volgende: is het mogelijk dat u zich vergist met het altaar dat aan de andere zijde staat? De altaren lijken op elkaar, dus dat zou gemakkelijk kunnen gebeuren. De voorstelling op het andere zij-altaar is een Kerstvoorstelling en daar zit het deurtje inderdaad aan de linkerkant.

   Met hartelijke groet,
   Diana Nieuwold

   • M.A.M.van schoot zegt:

    Goedendag mevrouw Nieuwold,
    Dank voor uw snelle reactie. U hebt gelijk: ik heb mij vergist! Ben er nog door verrast hoe ik deze vergissing kon maken. Bij het zien van de foto kwamen de herinneringen van de zes jaar lagere school met de dagelijkse kerkgang naar boven,deze speelden mij parten ws. Het verleden.
    Ik wil u hierbij mijn verontschuldiging aanbieden, ik bezorgde u extra werk met het nakijken. Het spijt mij oprecht.
    Nogmaals dank voor reactie,
    M.van Schoot.

    • Diana Nieuwold zegt:

     Geen probleem hoor! Ik vind het ook fijn, als mensen mij scherp houden. En zo weet ik zeker dat u (en anderen) goed naar de foto’s hebt gekeken. Dank daarvoor!

     Met hartelijke groet, Diana

Laat wat van je horen

*