Adrianus Bleijs werd geboren als zoon van een timmerman. Hij is geboren op 29 maart 1842 in Hoorn en overleden op 12 januari 1912 in Kerkdriel.  Zijn opleiding genoot hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij kwam in dienst van Pierre Cuypers, onder andere als tekenaar. Na een conflict met Cuypers begon hij zijn eigen kantoor in zijn geboortestad Hoorn.

Bleijs was één van de weinige katholieke architecten in die tijd die niet uitsluitend in neogotische stijl bouwde. Naast neogotische kerken bouwde hij ook neoromaanse en neorenaissancistische kerken. Naast veertien kerken ontwierp hij onder andere ook twee Amsterdamse ziekenhuizen. hij heeft onder andere deze kerk gebouwd:

In 1903 verruilde Bleijs zijn werk als architect voor een baan als ambtenaar in ‘s-Hertogenbosch. Hij overleed in Kerkdriel en werd na een uitvaartmis in de door hem ontworpen Nicolaaskerk in Amsterdam op de (later geruimde) begraafplaats De Liefde aan de Bilderdijkstraat begraven. Bleijs was vooral actief in Noord- en Zuid-Holland en bouwde onder meer 19 rooms-katholieke kerken. (Bron: Wikipedia)

Leave a Comment