Het is de eerste in Groningen die werd gebouwd voor de protestantse eredienst (de Martinikerk en de Der Aa-kerk waren van oorsprong katholieke kerken). Met de bouw is begonnen in 1660. De Nieuwe Kerk is gebouwd in renaissancestijl met een plattegrond in de vorm van een Grieks kruis, bekroond met een kleine vieringtoren. In de oksels zijn driehoekige woningen gebouwd. Er was op het nieuwe kerkhof al een begraafplaats. Hier werden vroeger de pestdoden begraven (toen dus nog buiten de stad). Inmiddels heeft de begraafplaats plaatsgemaakt voor een grasveld met oude bomen. Het orgel in de Nieuwe Kerk is in 1831 gebouwd door J.W. Timpe naar een ontwerptekening van P. van Oeckelen. Dit is opmerkelijk, omdat Van Oeckelen het orgelmakersvak waarschijnlijk juist bij Timpe geleerd heeft. (Bron: Wikipedia)

Adres Nieuwe Kerk: Nieuwe Kerkhof 2, GRONINGEN, http://www.nieuwekerk.org/www/

2 Thoughts to “Nieuwe Kerk Groningen”

  1. Willemijn Jager

    In deze prachtige kerk ben ik gedoopt, nu 75 jaar geleden… Ik herinner me dat ik als klein meisje tussen mijn ouders in vanuit de Oranjebuurt naar de kerk liep…
    Veel mensen kenden mijn vader en als iemand hem groette lichtte hij even zijn hoed op en dat vond ik erg leuk. De namen van onze familie stonden op de kerkbanken, dat is ook nog heel lang zo gebleven. Het is een bijzondere kerk, ruim licht en heel toegankelijk! Ik ben ook heel blij dat de bomen er nog staan….

  2. Diana Nieuwold

    Wat fijn dat u zulke mooie herinnering heeft aan deze plek! Alleen daarom al heb ik de foto’s gemaakt.

Leave a Comment