Sint-Petrus’ Stoel van Antiochië Sittard

De kerk is een driebeukige gotische kruisbasiliek met vijfzijdig gesloten koor, zijkoren en een forse westtoren met flankerende torentjes. Ze is als geheel een voorbeeld van Maasgotiek. In de loop der tijd is de kerk meerdere malen verbouwd, enkele malen na een brand. In 1677 vond er een grote stadsbrand plaats die was aangestoken door Franse troepen onder leiding van Mélac, waarbij het schip zwaar beschadigd raakte en de oorspronkelijke torenspits verloren ging. Negen jaar later was deze vervangen door een nieuwe barokke torenspits. Nadat op 11 juni 1857 ook deze spits door een blikseminslag was verwoest, vond er een ingrijpende restauratie plaats onder leiding van de architect Pierre Cuypers, die de toren van een nieuw neogotisch bovendeel voorzag. Het schip gaf hij luchtbogen en steunberen. (Bron: Wikipedia)

Adres Sint Petrus: Kerkplein 1, 6131 ES  SITTARD, http://www.rk-kerken-sittard.nl/Historie/Petruskerk.htm

Reacties

  1. Met bewondering bekeek ik de foto’s vanonze H Petruskerk te Sittard. Wat een rijkdom en wat nog meer een rijkdom als men door de foto;s de prachtigste liturgische onderdelen van onze kerk beziet: knap om zoiets naar voren te brengen. Daarom heel veel dank!!!

    • Diana Nieuwold zegt:

      Beste pastoor deken van Rens, dank u wel voor dit mooie compliment. Erg fijn om te lezen dat u de foto’s kunt waarderen. Ik heb het heel erg graag gedaan en ben zeer erkentelijk voor de ervaren gastvrijheid! Met hartelijke groet, Diana Nieuwold

Laat wat van je horen

*