De Grote of Sint-Stephanuskerk is een laatgotische hallenkerk aan de Markt in het Nederlandse Hasselt en neemt een dominante plaats in de stad in.

Vóór 1380 stond er al een parochiekerk in Hasselt, maar deze werd in dat jaar door brand verwoest. Floris van Wevelinkhoven, bisschop van Utrecht, gaf daarna direct toestemming voor de herbouw van het kerkgebouw. Een gedeelte van de nieuwe kerk werd nog in de 14e eeuw gebouwd, waaronder waarschijnlijk het hoofdkoor. Voor de bouw van de kerk werd van de fundamenten van het verwoeste romaanse kerkgebouw gebruikgemaakt. In 1446/’47 hielp de stad bij de bouw van het achterste gedeelte van de kerk door onder andere ‘Hasselter Guldens’ te schenken. Het grootste gedeelte van de kerk stond in 1466. Aan het eind van de 15e eeuw kwamen ook de beide koren gereed.

De kerk moest meerdere malen hersteld worden. In 1558 en daaropvolgende jaren werden diverse giften ontvangen tot herstel van de torenspits. Ook in 1657, wanneer de stad wordt beschoten door Zwolse troepen, moet de kerk worden hersteld. In 1725 brandt de kerktoren door een blikseminslag af. Bij de herbouw van de toren werden eveneens de kerkmuren verhoogd. De brand verwoestte eveneens het Hemony-carillon uit 1662. (Bron: Wikipedia)
 
Adres: Markt 8, 8061 GG, HASSELT
 
(6-2015)

Leave a Comment